Шефът на ДАНС подаде оставка
Шефът на ДАНС подаде оставка / Sofia Photo Agency

Председателят на Държавна агенция „Национална сигурност" Петко Сертов е поискал да бъде освободен от поста си. В понеделник премиерът Бойко Борисов ще оповести решението си по оставката на председателя на ДАНС, съобщиха от правителствената информационна служба.

Петко Сертов е имал среща на четири очи с премиера Бойко Борисов на 31 юли, съобщи говорителят на ДАНС Зоя Димитрова. Тя обаче отрече шефът й да е подавал оставка или тя да му е била поискана от премиера.

През декември 2007 година Министерски съвет избра Петко Сертов за председател на новата Държавна агенция "Национална сигурност". Агенцията започна да съществува, след като законът за ДАНС влезе в сила на 01 януари 2008 г. В състава на агенцията влязоха Националната служба "Сигурност" и дирекцията "Защита на средствата за връзки" в МВР, военното контраразузнаване в служба "Сигурност - военна полиция и военно контраразузнаване" към министъра на отбраната и Агенцията за финансово разузнаване.

Преди да оглави новосформираната агенция Сертов бе секретар на Съвета по сигурност към премиера Сергей Станишев. Той е бил и член на Обществения съвет по евроинтеграция. Автор на законопроекта за Държавната агенция „Национална сигурност". Завършил е икономика в УНСС и полицейска школа във Франция. Бил е началник на служба "Международно сътрудничество" в МВР.