Шефът на ЦИК ще получава министерска заплата
Шефът на ЦИК ще получава министерска заплата / netinfo

Няма да има референдуми за предсрочно прекратяване на мандата на кметовете, реши изненадващо парламента, който обсъжда на второ четене промени в закона за местното самоуправление и местната администрация.

Първоначално текстът, одобрен от Комисията по местно самоуправление, предвиждаме Общинския съвет да взема решения за провеждане на референдум за предсрочно освобождаване на кмета по предложение на 1/3 от общинските съветници. Срещу текста се обявиха и от опозицията и от БСП с аргумента, че той е неработещ и неприложим, защото нито един кмет няма да подпише разпореждане за референдум и да отпусне пари за това. Освен това общината едва ли ще има свободен финансов ресурс за организиране и провеждане на референдум, изтъкнаха ораторите. При гласуването мнозинството се раздели, НДСВ подкрепи референдумите, БСП се обяви против.

По-рано парламента обяви размера на възнаграждението на членовете на ЦИК за президентските избори. Шефът на избирателната комисия ще получава министерска заплата, а зам.-председателите му и секретаря на ЦИК, съответно по 90% и по 85 на сто от неговото възнаграждение. Заплатите се начисляват от деня на избора на Комисия до встъпването в длъжност на новоизбрания президент.