Шефът на Авиоотряд 28 Пенчо Пенчев е подал оставка
Шефът на Авиоотряд 28 Пенчо Пенчев е подал оставка / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Шефът на правителствения Авиоотряд 28 кап. Пенчо Пенчев е подал оставка. Премиерът Пламен Орешарски е приел оставката, съобщи самият той след заседанието на кабинета. Министърът-председателят допълни, че кадровите промени в авиоотряда са по „взаимно" съгласие, защото се търси промяна в работата. Капитан Пенчо Пенчев бе генерален директор на правителствения Авиоотряд 28 от края на 2009 година.

Заради използването на правителствения авиоотряд от кабинета "Борисов" бе създадена и парламентарна комисия. Тя има за цел да провери с каква цел, в какъв състав и на каква стойност са направените от предишната власт полети.

На първото си заседание депутатите в комисията решиха да разпратят писма до десетки институции с молба за допълнителна информация. Отговор ще се очаква в едномесечен срок от изпращането им.

В началото на заседанието депутатът от ГЕРБ и бивш транспортен министър Ивайло Московски предложи срокът на проверката да обхване и мандата на тройната коалиция, но предложението нямаше как да бъде прието, тъй като пленарната зала реши проверката да е само на предишните управляващи.

Миналата седмица премиерът Орешарски съобщи от парламентарната трибуна, че от 2009 до 2013 година са били извършени 309 полета с правителствения авиоотряд, което е струвало на хазната 3 млн. лв.