Шефските кабинети в Благоевградския съд хванаха паяжини
Шефските кабинети в Благоевградския съд хванаха паяжини / снимка: Дарик-Благоевград

Румяна Бакалова вече не е зам.-председател на Окръжния съд в Благоевград. Мандатът на магистрата от т.нар. „кръг Аршинкови" изтече и предстои конкурс за поста й. Съдия Бакалова загуби и привилегиите да бъде председател на състав по граждански дела. Нейното място официално прие колегата й Валери Междуречки.

Бакалова е настанена в семплия кабинет на съдия Иванка Бикова, научи Дарик. А служителите на Темида в Благоевград добронамерено се шегуват, че има реална опасност шефските кабинети да потънат в мрак и паяжини. Повече от месец е празен  луксозният кабинет на досегашния председател Красимир Аршинков, тъй като наследилата го на този пост като временно изпълняваща длъжността Катя Бельова, отказа да се настани там, а пък Аршинков зае кабинета на съдия Иво Харамлийски. От два дни е пуста и просторната стая на бившите му заместници.

Очаква се в началото на месец април Висшият съдебен съвет да насрочи дата за провеждане на конкурса за административен ръководител. Още седмица магистратите, които имат намерение да се борят за престижната длъжност, имат възможност да се самопредложат за допускане до конкурсната процедура. Запознати с кадровите кризи в правораздавателната система в Пиринско, прогнозират, че досегашният шеф Аршинков няма да бъде сред участниците, за поста няма да се кандидатира и основният му опонент Димитър Узунов, който ръководи съда в Сандански.

Източници на Дарик казаха, че изненадата в предстоящия, втори по рода си конкурс за административен шеф, ще бъде действащ магистрат от Районния съд в Благоевград, но засега не назовават официално името му. Той щял да се самономинира и ще се състезава с Катя Бельова, чиято кандидатура ще бъде издигната от ръководителя на Софийския апелативен съд.

До председателската криза в Окръжния съд се стигна след разкритията на ВСС и комисията „Сукнаров" за конфликт на интереси и други драстични нарушения на Закона за съдебната власт, допуснати по време на управлението на Красимир Аршинков и негови приближени магистрати.

Други новини от Благоевград