Шефовете на затворите в София и Бургас се разделиха с постовете си
Шефовете на затворите в София и Бургас се разделиха с постовете си / снимка: Sofia Photo Agency

Началниците на три затвора в страната - в София, Бургас и Бойчиновци, освобождават постовете си. На тяхно място, със заповед на правосъдния министър Христо Иванов вече са назначени временно изпълняващи длъжността, съобщават от ръководеното от него ведомство.

Началникът на затвора в Бургас Деян Костов е упражнил правото си на ранно пенсиониране. На негово място като временно изпълняващ длъжността е назначен Бранимир Мангъров. До момента Мангъров заема длъжността началник на сектор „Арести" в Областна служба  „Изпълнение на наказанията" във Варна. Бранимир Мангъров беше изпълняващ длъжността началник на бургаския затвор и в периода от 24 юни 2014 г. до 5 януари 2015 г., докато Деян Костов водеше дело срещу дисциплинарното си уволнение от лятото на 2012 година, което беше отменено от съда през декември.

Досегашният началник на софийския затвор Петър Кръстев е преназначен като началник на сектор в затворническото общежитие „Полигона" към затвора в Ловеч. Временно длъжността началник на затвора в София ще се изпълнява от Йолант Йорданов. Той досега е заемал позицията на началник на сектор „Охрана и сигурност в арестите" при ГД „Изпълнение на наказанията".

Досегашният началник на поправителния дом в Бойчиновци Мими Цочева, срещу която в момента има висящо дисциплинарно производство, е преназначена като началник на областната служба „Изпълнение на наказанията" в Монтана. Независимо от преназначаването й, дисциплинираното производство срещу нея продължава. За временен началник на поправителния дом в Бойчиновци е определен Иво Йорданов, който до момента е началник на Областна служба „Изпълнение на наказанията" във Враца.