Шефове на полицай Каламски крили престъпленията му
Шефове на полицай Каламски крили престъпленията му / снимка: Dariknews.bg

Окръжната прокуратура в Благоевград разпореди проверка по сигнали срещу обвинения в умишлено убийство полицейски служител от управлението в Петрич Евтим Каламски, причинил в съучастие смъртта на Димитър Груев от село Михнево, съобщи говорителят прокурор Весела Стоилова.

Въз основа на официална жалба още преди 13 години, постъпила в петричката прокуратура от Йордан Касариев от село Михнево, е образувана преписка и същата е изпратена по компетентност на Софийска военно окръжна прокуратура. С постановление на военните магистрати от декември 2006 г., делото е прекратено с отказ да се образува наказателен процес, въпреки че именно полицаят Каламски е причинил телесни увреждания на Касариев, заяви благоевградският прокурор Стоилова.

Преди шест години срещу Евтим Каламски постъпил сигнал за нанесен побой над Кирил Гошев, също от село Михнево. По случая е извършена проверка, при която е установено, че няма достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер. От представеното медицинско свидетелство е констатирано, че на Гошев е причинена лека телесна повреда, за която наказателното преследване започва по тъжба на пострадалия до съда, по реда на чл.80 от НПК. По тези съображения на 5 декември 2006 година е постановен отказ да се образува наказателно производство.

Постановлението на Районната прокуратура в Петрич не е обжалвано от пострадалия Кирил Гошев. По данни на ръководството на Районно управление на полицията в Петрич, колеги на Евтим Каламски са извършвали проверки по сигнали и на други малтретирани от него лица. Материалите от тези проверки не са докладвани в Районна прокуратура-Петрич, потвърди благоевградският прокурор Весела Стоилова.

По този повод на 9 декември петричките прокурори са разпоредили две специализирани проверки. Първата има за цел да установи всички сигнали на пострадали лица от действията на Евтим Каламски, а втората е относно бездействието на шефове на полицейското управление в Петрич през годините, за прикрити данни за превишаване на власт и права, констатирани от полицаи, срещу колегата им Каламски, научи Дарик.

30-годишният Димитър Груев от село Михнево бе убит на 4-и срещу 5-и декември след жестоки удари в главата с ръце и крака от полицая Евтим Каламски, в съучастие с двама млади мъже от село Рупите. Престъплението бе извършено в бара на Каламски. Благоевградският съдия Мартарита Коцева постанови за Евтим Каламски постоянна мярка "задържане под стража". В ареста остават и съучастниците му Богомил Кунгалов и Стоян Марков от петричкото село Рупите. "Не съм искал да убивам Димитър. Само го догоних до колата му, за да му взема ключовете, тъй като беше много пиян", каза пред съдия Коцева полицейският служител Евтим Каламски. Той е полицай повече от 18 години. В кадровото му досие има две дисциплинарни наказания "порицание" и "мъмрене". Вписана е и служебна благодарност от МВР през 2002 година.