Шефката на здравната каса подаде оставка
Шефката на здравната каса подаде оставка / Sofia Photo Agency архив

Премиерът Бойко Борисов заяви, че като председател на партия ГЕРБ е помолил Парламентарната група на партията да поиска оставката на д-р Нели Нешева.

По-късно след среща с председателя на Парламентарната група на ПП ГЕРБ Красимир Велчев, стана ясно, че управителят на Националната здравноосигурителна каса Нели Нешева е подала оставка от поста, съобщиха от пресцентъра на партията.

В мотивите си д-р Нешева посочва, че напуска по собствено желание директорския пост на касата заради създалото се обществено напрежение и появилите се спекулации във връзка с раздадените средства за допълнително материално стимулиране на служители и членове на НЗОК.

Скандалът с шефката на НЗОК се разрази след като депутати от Синята коалиция обвиниха Нешева, че е взела бонус от около 30 000 лева. На пресконференция д-р Нели Нешева обяви, че е взела три пъти по-малка сума - 12 156 лева, която била по регламент в Закона за здравното осигуряване, а не от натрупаните икономии от заплати във ведомството. Тя обясни, че сумата е част от събраните глоби и санкции в НЗОК през 2011 година.

Днес управителката на Здравната каса обяви в интервю за TV7, че ще дари получения от нея бонус на благотворителна организация.

Нели Нешева беше избрана от Народното събрание за шеф на Националната здравноосигурителна каса на 28 април 2010 година, след като Жени Начева бе освободена от този пост заради повдигнати обвинения за престъпление по служба.

Д-р Нели Нешева е в екипа на Борисов още от времето му като кмет на Столична община. Там тя беше шеф на дирекция "Здравеопазване". След избирането на Бойко Борисов за премиер Нешева беше назначена за главен секретар на Министерството на здравеопазването. Нешева е завършила Медицинския университет в София, има и магистратура по публична администрация в НБУ.