Шефката на НСИ Мариана Коцева подаде оставка
Шефката на НСИ Мариана Коцева подаде оставка / снимка: Sofia Photo Agency,Надя Коцева
Шефката на НСИ Мариана Коцева подаде оставка
32372
Шефката на НСИ Мариана Коцева подаде оставка
  • Шефката на НСИ Мариана Коцева подаде оставка

Председателят на Националния статистически институт Мариана Коцева обяви, че е депозирала оставката си при премиера Бойко Борисов. Причината - създалото се напрежение по време на пробното преброяване на населението чрез интернет формуляри, в които са заложени некоректни формулировки на етническия произход на гражданите. Все още не е ясно дали министър-председателят приема подадената оставката.

За разлика от хартиената преброителна карта, която дава 4 възможности за определяне на етноса, включително свободното му посочване, в интернет гражданите трябваше да изберат една от многото формулирани възможности, обясни Мариана Коцева.

„Като IT решение от екипа, от демографи и IT специалисти, беше възприето на всеки въпрос да има падащо меню с възможни отговори. Като на всеки един от въпросите бяха приели колегите да се изброят всички възможни отговори, които са посочени като такива от българските граждани при предишното преброяване", обясни Коцева.

Некоректно формулиран например е българо-мохамеданският етнос, какъвто според експертите няма. Самите формулировки не са подготвени от служителите на статистическия институт, въпреки това Мариана Коцева смята, че трябва да се поеме политическа отговорност.

„Това е изключително важна задача и вместо да се разгарят повече страстите, е по-добре да се подходи отговорно, национално, наистина да се остави статистиката да работи в обективни условия, да се подготви същинското преброяване", категорична бе Мариана Коцева.

Според Коцева интернет преброяването не е провал, а предпоставка за намирането на подходящия вариант за истинското преброяване на населението, което ще се проведе догодина.