Шефката на Инспектората към ВСС Ана Караиванова хвърли оставка
Шефката на Инспектората към ВСС Ана Караиванова хвърли оставка / снимка: БГНЕС
Шефката на Инспектората към ВСС Ана Караиванова хвърли оставка
67646
Шефката на Инспектората към ВСС Ана Караиванова хвърли оставка
  • Шефката на Инспектората към ВСС Ана Караиванова хвърли оставка

Главният инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет Ана Караиванова е депозирала оставката си пред Народното събрание.

По думите й Висшият съдебен съвет не работи в посока реформа на съдебната система.

„Депозирах оставка, за да тръгне съдебната реформа най-после, която българските граждани много дълго чакат. Нека да я измислят другите. Трябва да работи просто и да се търси отговорност за тези, които не работят", коментира Караиванова в кулоарите на парламента.

По думите й най-напред трябва да се потърси отговорност на всички, които не са си свършили работата: „И случайното разпределение не е панацеята, то е само на кого ще възложим поредния скъп софтуер. И най-случайно да бъде разпределено едно дело, ако то не върши работа, както наскоро имах една жалба от гражданин, който е оспорвал уволнението си, иска обезщетение, и казва, че през тази година и 2 месеца, откакто не е написано решението, че работодателят му се е закрил в Търговския регистър. Няма никакво оправдание за този съдия, който не си е свършил работата, за това, че човекът не може да получи това, което му дължи правосъдието".

Мандатът на Караиванова е приключил в началото на тази година. Пред журналистите в парламента Караиванова каза, че не й е оказван натиск да си подаде оставката точно в момента.

На въпрос защо не се избира нов главен инспектор, Караиванова посочи, че и този парламент трудно ще може да избере неин наследник, защото се изисква мнозинство от 2/3 при гласуването. Според нея и днес при това разположение на политическите сили в Народното събрание трудно ще се постигне подобно мнозинство.