Шеф на спецслужба става директор на пловдивското ФБР
Шеф на спецслужба става директор на пловдивското ФБР / netinfo

Комисар Ангел Стоев е най-вероятният директор на териториалната дирекция на ДАНС в Пловдив. Информацията потвърдиха пред Дарик радио трима независими източници. Заповедта за назначаването му се очаква да бъде подписана от председателя на новосъздадената Държавна агенция „Национална сигурност” Петко Сертов най-късно до средата на март, а до края на същия месец трябва да бъдат назначени всички агенти в пловдивската дирекция. Очаква се целият наличен състав на службата да премине към териториалната агенция, както и служители от военното контраразузнаване и Агенцията за финансово разузнаване. Заместник-директор на пловдивското ФБР ще бъде досегашният началник на регионална служба „Сигурност – ВП и ВКР Щерю Царев.

Директорът и заместник-директорът няма да имат ограничен петгодишен мандат, както председателя и заместник-председателя на агенцията.

Съгласно приетия закон за ДАНС, агенцията ще има четири главни дирекции: „Вътрешна сигурност”, „Контраразузнаване”, „Икономическа и финансова сигурност”, „Технически операции”.

В закона и правилника към него не е описано как точно ще бъдат структурирани териториалните дирекции. Най-вероятно главните агенти ще оглавяват сектори, а специалните агенти различните отдели, които ще отговарят на направленията на главните дирекции в централното управление на агенцията.

При оперативна необходимост агенти могат да бъдат внедрени в държавни органи, в различни организации и фирми. Те ще могат да разследват както бизнесмени със съмнителна репутация, така и политици и магистрати.

Агентите от териториалната дирекция на ДАНС имат право да използват специални разузнавателни средства. Разрешението за използването им ще се издава от председателя на Окръжния съд по законоустановения ред.

Други новини от Пловдив