Шантажът с досиета от частни архиви се криминализира
Шантажът с досиета от частни архиви се криминализира / netinfo

Шантажът и компроматите с досиета от частните архиви трябва да се криминализират. Това реши вътрешната комисия към парламента. До края на годината се създава специална комисия за разсекретяването на архива на бившата ДС.

Предложението на Младен Червеняков е, че трябва да се даде един срок, в който собствениците на такива документи, изнесени от бившата ДС, да ги върнат. След това употребата на такава информация трябва да стане престъпление. Около това мнение се обедини цялата вътрешна комисия.

Депутатите обсъдиха две становища за разсекретяването на архивите на бившата ДС. Опозицията настоя за пълното им разсекретяване, а спецслужбите поддържат становището за подборна, частична декласификация. Част от БСП също е на мнение за пълно разсекретяване.

Татяна Дончева обясни, че е мит твърдението за 90-процентното унищожение на архива на ДС. Документалната му част е унищожена на 40%, но картотеката с агентите е запазена на микрофилми и почти няма дело, за което да не е запазена следа и да е напълно изчезнало, обясни Дончева и уточни, че в архива има следи за всички дела. Според нея за решаването на проблема трябва да се намери политически консенсус.

Обсъждан е и вариантът всички публични и държавни личности да се проверяват за съпричастност към бившата ДС. Трябва да се намери решение и на проблема с деактивирането на агенти, за да не се оповестяват.

Депутатите се съгласиха, че до края на годината трябва да се направи специален орган – комисия, която да се занимава с разсекретяването.