Шансът да падне джакпотът тази вечер - 1:4
Шансът да падне джакпотът тази вечер - 1:4 / снимка: БГНЕС, архив

Комбинациите в тотото са близо 14 милиона, от които може да изберете 6 числа от 49. Тъй като се пуска обикновено четворен фиш, шансът става 1 към 3,5 млн. Схемата обясни пред БНТ математикът проф. Михаил Константинов във връзка с рекордно натрупания джакпот във второ теглене на играта 6 от 49 на Българския спортен тотализатор.

Това е индивидуалният шанс за всеки човек, той е математически шанс, който не зависи от натрупания джакпот, добави проф. Константинов. Според него, шансът да падне джакпотът тази вечер е 1:4. „За нещастие ако някой друг удари джакпота, трябва да се дели”, припомни математикът. Според него, да се пуска пълна комбинация в играта не е удачният вариант.

„Ако има комбинация от 7 числа, тогава 7 пъти се увеличава шансът. За една комбинация в случая се раздават 8,5 млн. лева, а комбинациите са 14 милиона. Средният български тотаджия ще загуби в случая по 9 стотинки на комбинация, ако не спечели”, разясни още проф. Константинов.

Той посочи и че падането на джакпота зависи само от някоя от подадените комбинации. „В някои случаи хората прегарят, случайните играчи два - три пъти като не улучат, се отказват. И тогава пада джакпотът, това се е случвало няколко пъти в историята на тотализатора”, каза проф. Константинов.

Запитан дали е възможно едни и същи числа да се паднат в два поредни тиража, математикът отговори, че топките нямат памет. „Какво се е паднало в миналия тираж няма никакво значение за това какво ще се падне сега. Топките се подменят за всеки тираж. Това, че някои числа излизат по-рядко или други по-често, е в рамките на статистиката само”, обясни проф. Константинов.

Относно навика на много хора да пускат комбинации от числа, свързани с рождени дни, някои паметни дати за тях, математикът коментира, че това няма никакво значение. „Например, комбинацията 1, 2, 3, 4, 5, 6, е също толкова вероятно да се падне, колкото и всяка друга комбинация. Когато играете за джакпота, няма значение какви числа ще напишете. Няма стратегия”, заяви още математикът.

Във връзка с това, че много често българите си мислим как такива суми се разпределят по втория начин проф. Константинов заяви: „Аз съм против теория на конспирацията, това е теория как все някой ни лъже. За да има такава конспирация, твърде много хора трябва да са замесени. Не смятам, че се правят в момента шашми в тотото. Нека хората да са спокойни, да си играят тотото и да знаят, че това не е целта на живота им, тотото е за удоволствие. 2-3 часа ще си мислим, ще проверяваме резултата, плащаме всъщност за удоволствие”, подчерта още проф. Константинов.