СГС ще заседава утре по делото срещу Софиянски за бизнесцентъра Гурко 1
СГС ще заседава утре по делото срещу Софиянски за бизнесцентъра Гурко 1 / netinfo

Състав на Софийския градски съд ще заседава утре по делото срещу Стефан Софиянски за бизнесцентъра "Гурко 1". Това съобщиха на БТА от съда.

Софиянски е обвинен, че не е изпълнил решението на столичния общински съвет от 14 юли 1997 г., с което е одобрено внасянето на апортна вноска в бизнесцентъра. Нарушил е закона за местното самоуправление и местната администрация и наредбата за реда на придобиване, стопанисване, управление и разпореждане с общинско имущество.

Според обвинителния акт, от това за общината, като акционер в бизнесцентъра, са настъпили значителни щети в размер на 1, 035 милиарда неденоминирани лева.

На 28 август 2002 г. е сключен договор между столичната община, като продавач, и акционерното дружество НИКМИ, като купувач, за покупко-продажба на пакет акции на общината в бизнесцентъра, равен на 34 процента.

Кметът е обвинен и в умишлена безстопанственост за това, че след писмено предложение от 28 август 2003 г. до председателя на съвета на директорите на НИКМИ, пакетът акции е продаден на занижената цена от 2 673 000 лева, вместо за 3 191 000 лева. Така общината е ощетена с още 517 000 лева.

Делото бе възобновено на 7 юни тази година, след като бе свален депутатският имунитет на Софиянски.