СГС ще гледа делото срещу Нели Димитрова през май
СГС ще гледа делото срещу Нели Димитрова през май / снимка: Sofia Photo Agency
Софийският градски съд отложи делото да клевета, заведено от ръководството на Българския спортен тотализатор срещу Нели Димитрова, която в отворено писмо до различни държавни институции през август миналата година обясни, че обществените поръчки на тотализатора са били с предизвестен победител. Тя сигнализира и главния прокурор за възможна скрита приватизация на Българския спортен тотализатор.

Защитата на ответницата Нели Димитрова поиска отлагане на делото и спиране на наказателното производство по случая. Съдът постанови представянето на справка от шефа на Българския спортен тотализатор Иван Иванов за натрупания джакпот през 2007-а година, както и експертиза, направена от маркетолог.

Съдебният състав отхвърли искането на обвинението за забрана за напускането на пределите на България на обвиняемата Димитрова.

Производството по делото бе разделено на две части, като бяха поискани касети със записа на твърденията на Димитрова пред Дарик радио, БТВ и Нова телевизия.

Представителят на Българския спортен тотализатор адвокат Огнян Мутов изрази разочарованието си от закъснялото решение на съда. Според него искането за представяне на касети, на които са записани клеветите на Димитрова, е трябвало да се направи още в деня на завеждането на жалбата.

„Съдът е задължен, по искане за налагане на обезпечителни мерки, да се произнесе в деня, в който е постъпила исковата молба. Съдът пропусна това да го направи и се произнася едва днес. Тогава с исковата си молба направих едно допълнително искане, да бъдат задължени БТВ, Дарик радио и Нова телевизия да запазят, по силата на Закона за радио и телевизия, касетите, в които са заснети съответните интервюта. Също тогава съдът следваше да се произнесе по това нещо веднага. Съдът не се произнесе. При нейните действия, при натрупан джакпот от около 1 милион, постъпленията спаднаха”, каза още Мутов.

В редицата обвинения, направени от Димитрова, беше споменато името на съпруга на председателя на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева – Манол Велев.

Според нея, всичко в тотализатора се е контролирало от Велев и парите са отивали където той прецени. Част от твърденията й включваха скрита приватизация на Българския спортен тотализатор чрез комисионен договор с „Петрол”. Делото бе отложено за 21 май.