СГС пусна Николай Методиев - Пилето на свобода
СГС пусна Николай Методиев - Пилето на свобода / cнимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
Софийският градски съд оправда Николай Методиев - Пилето по обвинение за контрабанда в размер на около 170 000 лева. Според обвинителния акт Методиев е организирал контрабандния внос на стоки през граничния пункт "Кулата" на 19 юли 2003 година с фалшиви документи, но съдът реши, че Методиев е невинен.

Другият подсъдим по делото - Иво Ангелов, който е бил ръководител на смяна, когато според прокуратурата е извършено престъплението, също бе оправдан.

Днешното решение на съда може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд в 15-дневен срок. Градският съд промени мерките за неотклонение на двамата подсъдими, като за Методиев я измени от парична гаранция в размер на шест хиляди лева в "подписка", а за Ангелов - от 1000 лева парична гаранция в "подписка".

Според прокуратурата има категорични доказателства, че в страната ни са внесени контрабандно стоки, като на гръцката граница са посочени едни документи, а при вноса в България други. По този начин са били декларирани неправомерно стоки с много по-ниска стойност. Прокуратурата поиска минимума като наказание по обвинението за контрабанда срещу Методиев - пет години. За другия подсъдим по делото Иво Ангелов прокуратурата поиска една година затвор.

Методиев, който е доволен от днешната присъда, смята, че вероятно чужди интереси са причина за това той да бъде обявяван за един от големите контрабандисти у нас. Няма как да има контрабанда, след като има законен превоз, бе коментарът на Методиев, след като чу оправдателната си присъда.