СГС отмени забраната, наложена на Пилето да пътува в чужбина
СГС отмени забраната, наложена на Пилето да пътува в чужбина / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Софийският градски съд отмени забраната, наложена на Николай Методиев - Пилето да пътува в чужбина. Според съда дори и да напусне страната за определен период, той няма да затрудни съдебното следствие, водено срещу него, а и до сега самият Методиев не е бил причина за отлагане на производството срещу него.

Методиев няма да се укрие, а освен това е обвързан професионално и лично в България. Да напуска страната на Методиев бе забранено още през 2003 година.

Пропуски в митническата документация на стоки, вкарвани у нас от Николай Методиев- Пилето, са открили вещи лица. Те са ангажирани с изготвянето на митническа експертиза по делото срещу него.

Описите на стоката, минавала през митниците на Кулата и Калотина не са били пълни, а част от полетата в различните документи са оставяни непопълнени, установили вещите лица. Освен това различни стоки са били обединявани в едно поле на документите и не може да се установи точното им количество. Предимно са обединявани като строителни материали.

Вещите лица са установили, че е имало и устна заповед на началника на митницата на Кулата, според която през пункта трябвало да бъдат пропускани само товари с автоматични пломби, които имат номер. Стоките на Методиев обаче са минавали с оловни пломби, които нямат номера и могат да бъдат подменяни.

Един от разпитаните свидетели по делото, Венцислав Събчев, си спомни, че през 2002-2003 година бил безработен и се запознал в заведение с мъж от ЮАР. Чужденецът му предложил да подписва документи, като за всеки подпис Събчев щял да получава по 100 лева. В последствие се оказало, че подписваните документи били митнически декларации, а мъжът от ЮАР му дал пълномощно да освобождава стоки от митницата.

Събчев заяви, че не знае какво е подписвал.

Методиев и Иво Живков са подсъдими за контрабанда в периода 2002-2003 година, през ГКПП-Кулата и ГКПП-Калотина, на обща стойност над 3 500 000 долара. Щетите за държавата, според обвинението, са за около 1 500 000 долара. Следващото заседание по делото е на 2 октомври.