СГС остави в ареста Любомир Лилов и Иван Владимиров
СГС остави в ареста Любомир Лилов и Иван Владимиров / cнимкa: БГНЕС

Софийският градски съд отказа да освободи от ареста директора на Дирекция "Усвояване на европейските фондове" в Държавен фонд "Републиканска инфраструктураЛюбомир Лилов и неговия подчинен Иван Владимиров, началник сектор "Подготовка, търгове и договаряне".

През януари двамата бяха задържани с подкуп от 25 000 лева. Сигналът за подкупа бе подаден в столичната полиция от гражданин във връзка с проект за промяна на категоризацията на земеделски земи, които са близо до магистрала "Хемус". Човекът, от когото били искани парите, трябвало да внесе проект с документ във фонда. Първоначално от него били поискани 50 000 лева, с помощта на които въпросът да намери очакваното от него решение, но гражданинът се оплакал в полицията.

Подалият сигнала е имал земи до автомагистралата, които трябвало да бъдат прекатегоризирани по начин, позволяващ върху тях да бъде предприето строителство. Гражданинът подготвил проект, който включвал обща оценка и подробен устройствен план, като за всеки един елемент от плана Лилов и Владимиров искали по 25 000 лева. Първата част от подкупа били предадени в кабинета на Лилов и в момента на предаване двамата с Владимиров били задържани.