СГП е образувала секретно дело за изтичане на класифицирана информация
СГП е образувала секретно дело за изтичане на класифицирана информация / снимка: DarikNews
СГП е образувала секретно дело за изтичане на класифицирана информация
19310
СГП е образувала секретно дело за изтичане на класифицирана информация
Бойко Великов
  • СГП е образувала секретно дело за изтичане на класифицирана информация
  • Бойко Великов

Софийската градска прокуратура е образувала секретно дело за изтичане на класифицирана информация от доклад на ДАНС за кмета на Хасково, съхраняван в секретната секция на Народното събрание. Това е станало по сигнал на парламентарната Комисия за борба с корупцията. По делото от няколко дни се провеждат разпити на всичките 22 депутати, които са чели секретния доклад на ДАНС.

Следствието е установило, че 22-ма депутати са чели доклада на ДАНС за кмета на Хасково. Това личи от листа към доклада, където всеки, който го чете, вписва името си и се подписва. Сред 22-мата са всички депутати от парламентарната Комисия за борба с корупцията, която преди половин година е получила сигнал за кмета на Хасково и след това е обсъждала на закрито заседание материалите срещу него. Доклада обаче са чели и депутати извън комисията по корупция.

Всички, които са имали достъп до тези документи, ще бъдат разпитани, независимо от коя парламентарна група са, уточни за Дарик заместник-директорът на Столичното следствие Атанас Атанасов. Той уточни, че депутатите се разпитват като свидетели. Повече от половината депутати вече са дали показания пред Столичната следствена служба по секретното дело. Все още няма потвърждение обаче за изчезнали записи от секретната секция в парламента. Установено е, че достъп до доклада са имали Народното събрание, ДАНС, прокуратурата и МВР.

Секретният доклад на ДАНС е от проверка на материали за кмета на Хасково, подадени от Комисията за борба с корупцията в Народното събрание, съобщи председателят на комисията Бойко Великов.

Ето какво още разказа той за Дарик: Държавната агенция за национална сигурност след извършените проверки са предоставили класифицирана информация в секретната секция  в НС по сигналите, които ние сме подали. След като комисията се запозна с тези материали и взе съответните решения, в един всекидневник излезе материал, в който явно се виждаше че разполагат с част от информацията в секретна секция. Имайки предвид това изтичане на информация, Комисията за борба с корупцията взе решение да сезира прокуратурата. Тук трябва да направя едно уточнение, проверката, която се извършва, не може да бъде затворена единствено и само в рамките на Народното събрание. Всички, които са разполагали с тази информация, подлежат на проверка. Ние имаме информация в Комисията за борба с корупцията, че е образувано предварително производство срещу неизвестен извършител. Този материал беше разглеждан на закрито заседание на комисията. Разбира се, достъп са имали и други народни представители.