Сезират прокуратурата заради окупацията на Софийския университет
Сезират прокуратурата заради окупацията на Софийския университет / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ректорът на СУ подава сигнал срещу окупаторите в прокуратурата
69784
Ректорът на СУ подава сигнал срещу окупаторите в прокуратурата
  • Ректорът на СУ подава сигнал срещу окупаторите в прокуратурата

Сигнал в прокуратурата срещу окупаторите на Ректората на Софийския университет ще подаде ректорът на учебното заведение проф. Иван Илчев.

Пред Дарик Илчев заяви, че е престъпление да се окупира сграда - паметник на културата и да се възпрепятства учебният процес. Той допълни, че окупаторите са заключили с вериги стаичката на шефа на охраната, но той е успял да ги пререже.

В сградата има техника на много висока стойност, банкомати и банков салон. Там са и печатите на университета, както и подготвяна документация за проекти за милиони левове, която може и да не бъде подадена, ако ръководството няма достъп до нея утре.

Проф. Илчев допълни, че окупаторите са били "измамени" от ръководството на университета и така сутринта е станало възможно провеждането на изпит за съдии.

„Нямам представа колко от окупаторите са наистина студенти в Софийския университет и никой няма представа, тъй като данните, които дават, обикновено не са верни. Днес сутринта те извършиха престъпление, защото в момента в сграда, която е държавна публична собственост и която ректорът няма право да отстъпва на никого, те я заеха, което на практика е кражба - престъпление, което подлежи на наказателна отговорност. Вътре в тази сграда, която е паметник на културата от национално значение, има апаратура за стотици милиони левове, има банкомати, банков салон, там са печатите на университета и факултетите. Там е документацията по проекти за милиони левове, която трябваше да подадем утре. Освен това е престъпление срещу българския народ, защото тази малка група граждани се опитва да използва университета за свои политически игрички", коментира ректорът на СУ.

По думите му организирането на изпитния процес е изключително затруднено.

„За следващата седмица трябваше да правим 3 в 1 - едновременно да довършим семестъра, сериозно нарушен от предишната акция на студентите - това беше последната седмица на този семестър, заедно с това трябваше да започнат очните занятия на задочниците, да се провеждат изпити и да се довърши документацията по акредитацията на някои от нашите направления", каза още Илчев.

За провелия се днес изпит за съдии той обясни:

„Окупаторите не са допуснали хора - това е тяхната версия. Напротив, ние ги „измамихме", защото те не знаеха, че можем да отворим централната врата. Бяхме подписали споразумение с Министерството на правосъдието там да се проведат изпити за съдии. И когато отворихме централната врата, хората започнаха да влизат, студентите опитаха да ги спрат, но понеже имаше полицаи от службата за охрана на правосъдието, протестиращите не се осмелиха да влизат в конфликт с тях и затова се принудиха да ги пуснат. Никакъв доброволен и алтруистичен жест не е имало".