Северната тангента няма да е готова до края на годината
Северната тангента няма да е готова до края на годината / снимка: БГНЕС, архив
Северната тангента няма да е готова до края на годината
81030
Северната тангента няма да е готова до края на годината
  • Северната тангента няма да е готова до края на годината

Северната скоростна тангента няма да бъде завършена до края на годината, стана ясно по време на инспекция за изпълнението на проекта.

За 2016 година ще останат между 20 и 30% от обекта, които ще бъдат завършени не с европейски средства, а с пари на пътната агенция.

Регионалният министър Лиляна Павлова обаче увери, че европейското финансиране няма да бъде загубено, а ще се пренасочи към други проекти.

Строителните дейности на обекта се затрудняват заради процедурите по отчуждаване на земята и откритите археологически обекти, каза министър Лиляна Павлова. Сега изпълнителите не могат да работят на 100% от трасето, но пречките трябва да бъдат отстранени до октомври.Според строителния график до края на годината трябва да бъдат завършени около 80% от тангентата, уточни Павлова.

„Съгласно графиците, с които работим в момента, а и предвид, че срокът на програмата, за да използваме в максимална степен европейското финансиране, е краят на декември тази година. До края на декември строителите трябва да завършат в максимална степен основните работи по обекта и за следващата година да останат довършителни дейности, които ще са за сметка на бюджета на Пътната агенция", обясни Павлова.

Завършването на Северната скоростна тангента ще облекчи трафика в столицата, но освен това е предпоставка за развитието на района, каза кметът на София Йорданка Фандъкова:

„Това са едни изключително ценни територии. София има възможността да се развива на север, но за да се развиват тези райони, трябва инфраструктура. Няма как да дойде инвеститор и да направи една хубава сграда до тези сметища. Така че това е първата стъпка за облагородяването на тези райони".

Северната скоростна тангента е с дължина от 16 километра и половина, а изграждането й струва 180 милиона лева.