Сесилия притиснала Кадафи в 2 часа през нощта
Сесилия притиснала Кадафи в 2 часа през нощта / netinfo

Сесилия Саркози е напуснала преговорите с либийската страна в 2 часа през нощта и демонстративно се е качила във френския правителствен самолет. Това става ясно от думите на българския посланик в Триполи Александър Олшевски, който разкри пред Дарик любопитни подробности от последната нощ на българските медици в Либия.

България ще направи всичко за гарантиране на лечението, възстановяването и намирането на работа на медиците, обеща министър-председателят Сергей Станишев по време на обща пресконференция с министъра на външните работи Ивайло Калфин.

Това беше труден юридически, икономически и морален казус, в който ние не бяхме силната страна, призна Сергей Станишев и добави, че завръщането на медиците ни давало самочувствие като държава.

Той обяви, че ангажиментите на България към Международния фонд ще продължат. Свободата не може да има цена – това е хуманитарен акт, а не откуп, за каквото говорят мнозина, каза премиерът.

Външният министър Ивайло Калфин от своя страна заяви, че често е играл ролята на лошото ченге в цялата история.

„До последния момент, вчера в 7 часа българско време излетяха от Триполи нашите медици, до последния момент нямахме пълна увереност, че няма да се появи някоя нова причина наново да се отложи процесът. Затова всичките усилия бяха концентрирани към това да не се губи инерция и да се реши максимално бързо целият този въпрос. На практика това е хронологията и характерът на това, което се случваше в държавата и в нейните институции през всичките тези поне две години, за които това правителство работеше по този случай”, каза външният министър.

Калфин обяви, че е имало събития, за които медиите не знаят, но са способствали за разрешаването на случая. Един или два разговора на Георги Първанов с Кадафи, за които не знаете, и необявени срещи на ниво заместник-министри през март и април, обясни Калфин.

Вчера сутринта до последния момент не бяхме сигурни, че няма да възникнат нови трудности, призна Ивайло Калфин.

"Медиците не предполагаха какво ще се случи. Събудихме ги, когато всичко беше ясно", сподели посланик Олшевски.

По-рано, по време на годишната среща на българските посланици с външния министър Ивайло Калфин, премиерът Сергей Станишев определи освобождаването на медиците като най-големия успех на българската държава през последните 17 години. „Това беше онагледяване какво означава членството на България в Евросъюза. Успяхме да развържем, а не да разсечем един възел, и то със средствата на дипломацията”, добави Станишев, като благодари на всички посланици за работата им за разрешаване на случая.