Сергей Игнатов заминава за Турция, ще търси решение на проблема с дипломите
Сергей Игнатов заминава за Турция, ще търси решение на проблема с дипломите / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Сергей Игнатов заминава за Турция, ще търси решение на проблема с дипломите
55603
Сергей Игнатов заминава за Турция, ще търси решение на проблема с дипломите
  • Сергей Игнатов заминава за Турция, ще търси решение на проблема с дипломите

Правителството да потърси по дипломатически път решение на проблема с решението на турската страна да замрази признаването на родни дипломи. За това настояха ръководителите на университетите в страна на заседание на съвета на ректорите.

На извънредната среща те обсъдиха решението на турския съвет за висше образование да замрази признаването на дипломите, издадени у нас.

Образователният министър Сергей Игнатов обясни, че официално има сигнал само за една диплома на турски студент, която е фалшифицирана, но това е станало, след като е била легализирана.

Според ректорите става дума за икономически интереси - турските власти искат да задържат студентите да следват в собствената им страна.

По време на заседанието Игнатов обясни, че през последните години броят на турските студенти, които следват в България, е нараснал значително и тази година те са близо 6500.

Според образователния министър проблемът с фалшивите дипломи не е на нашата образователна система, а на турските граждани, които са подправили документите. "Студентите първо са минали с легални документи в Министерство на образованието и са получили легализация. Със същия този документ са отишли във външно министерство. След това е подменена вътрешната страница - приложение на дипломата, затова ви казвам, че проблемът не е в българския университет", обясни министърът.

Сергей Игнатов допусна, че може да се окаже, че и преподавател от някой от българските университети е замесен в случая.

Ректорите на университетите настояха правителството да потърси дипломатическо решение на проблема, защото той всъщност е икономическа и политическа атака.

Ректорът на Техническият университет в София Марин Христов заяви, че за него този въпрос изглежда абсурден. "Някой фалшифицира диплома, след което питат вузовете, чиято диплома е фалшифицирана защо става така, как фалшифицират ваши дипломи. Това няма нищо общо с университетите. Това са криминални деяния, които трябва да се преследват криминално. Те не са свързани с образованието и с имиджа на университетите".

През август делегация, ръководена от министър Сергей Игнатов, ще замине за Турция, за да търси решение на въпроса.