„Сергей” и „Костов” сред агентите кандидат-общинари
„Сергей” и „Костов” сред агентите кандидат-общинари / снимка: Sofia Photo Agency

ДПС, БСП и ГЕРБ са с най-много кандидати за общински съветници с принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност, показва първата част от проверката на комисията по досиетата на кандидат-общинарите. Тя е проверила повече от 10 000 души от над 80 общини, проверяват се всички над 35 000 кандидати за общински съветници.

Най-любопитни в първата част от данните на комисията се оказаха псевдонимите на проверените за агентурно минало кандидат-общинари. Най-общо те могат да бъдат разделени в три категории – растителни и животински видове, исторически личности и случайни препратки към съвременни и не чак толкова, политически лидери. „Борисов”, „Сергей”, „Татяна”, „Костов”, „Стоянов”, „Клара” попадат в третата група.

Преобладават растителните пред животинските видове, последните са предимно птици като „Сокол” и „Чайка”. На службите са сътрудничили кандидати за общински съветници с агентурни имена „Бор”, „Бреза”, „Еделвайс”, „Ружа” „Ягода”. От историята идват пък псевдонимите „Аспарух”, „Левски” и „Ушаков”. Още представители на флората и фауната очаквайте след десетина дни от втората част на проверката.