Семейните лекари са в стачна готовност
Семейните лекари са в стачна готовност / снимкa: Sofia Photo Agency
Семейните лекари са в стачна готовност
27644
Семейните лекари са в стачна готовност
  • Семейните лекари са в стачна готовност

Националната здравноосигурителна каса да отмени разпоредбата, заради която общопрактикуващите лекари няма да получат парите си от разликата в потребителските такси на пенсионерите. За това настояват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в писмо до директора на касата Жени Начева. Семейните лекари са получили писма от районните здравноосигурителни каси, с които ги уведомяват, че няма да се приемат отчетите им за първото тримесечие на годината за прегледаните хора в пенсионна възраст. От районните каси са се аргументирали с писмо от НЗОК.

Средства за възстановяване на разликата в потребителските такси на пенсионерите не са заложени в бюджета на НЗОК за 2010 г., обясниха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Семейните лекари обаче напомнят, че това е в противоречие с текст от Закона за здравното осигуряване, според който разликата се заплаща на лекарите и зъболекарите от републиканския бюджет по ред, определен с Наредба на здравния и финансовия министър, обясни председателят на сдружението д-р Любомир Киров.

„Това е разликата в потребителската такса, която заплащат хората над 60-63 години. Те заплащат 1 лев, останалото се покрива от държавата", уточни той.

Колко се покрива от държавата?

1,40 е в случая.

Понеже това беше едно от исканията ви, когато протестирахте, може ли да очакваме нови протести?

Това е едно от нещата, както и много други, които се струпват, които биха могли отново да вдигнат общопрактикуващите лекари в национален протест. Но това ще е в краен случай. Ако се наложи следващ протест, ще бъде едновременен, навсякъде в цялата страна и за по-дълго време. Имаме готовност за това.