СЕМ прекрати конкурсите за аналогови телевизии
СЕМ прекрати конкурсите за аналогови телевизии / netinfo
Съветът за електронни медии реши да прекрати обявените преди година и половина конкурси за аналогови телевизии в София, Пловдив и Варна за общо 8 честоти. Решението е взето с мнозинство от 5 гласа и по предложение на председателя на СЕМ Мария Стефанова. Ето какво заяви тя пред Дарик.

С това свое решение смятам, че Съветът на практика пое отговорността да стартира нормално процеса на цифровизация, защото ние искахме да покажем, че се стремим към модернизиране на медийната среда, към подкрепа на плурализма на програми в цифрови условия.

Какво ще се случи оттук насетне след това ваше решение, питам ви, защото знаем, че имаше и заведени дела?

Вратата към цифровизацията е широко отворена. Съветът за електронни медии, заедно с Комисията за регулиране на съобщенията, трябва усилено да започне работа по приложението на Националния цифров план за наземно цифрово радиоразпръскване.

От кога трябва да се случи тази цифровизация, известно е, че това е изискване на ЕС?

От юни 2008 година. Още в края на тази година трябва да се сдобием с три национални мултиплекса, всеки един от които ще разполага с четири национални програми.

За хората какво означава това?

По-качествени и разнообразни програми, така че и моите колеги ме подкрепиха в това наше намерение.

В последните месеци медийната гилдия в лицето на Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори настояваше пътят към цифровото излъчване на бъде отворен, което ще гарантира либерализацията на пазара и многообразието на програмно съдържание. Според АБРО днешното решение на СЕМ е единственият възможен и законосъобразен начин да се даде пълен приоритет на провежданата на държавната политика в сектора, навременния старт на цифровизацията и развитието на телевизионната индустрия у нас.