/ iStock/Getty Images
Съветът за електронни медии (СЕМ) е приел оставката на Андон Балтаков като генерален директор на Българското национално радио (БНР), съобщават от медийния регулатор.

За временно изпълняващ длъжността СЕМ е избрал Милен Митев.

На 2 август Балтаков депозира оставката си в СЕМ. В мотивите си до СЕМ той посочи "дълбоко лични мотиви", които не са свързани с професионалните му ангажименти.

Генералният директор на БНР напуска


В позицията си на генерален директор на БНР Андон Балтаков уведоми СЕМ на 21 октомври 2020 г., че иска да прекрати предсрочно договора, с който е поел управление на радиото, считано от 1 ноември. Преди това Министерството на културата (МК) предложи законопроект за промяна в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), в който липсват одобрени от БНР предложения.

На 22 октомври Министерството на културата излезе с позиция, в която се казва, че целта на законопроекта е да бъде постигнато съответствие с разпоредбите на Закона за публичните финанси, като бъдат преразгледани разпоредби на ЗРТ относно фонд "Радио и телевизия". Според МК финансирането на БНР и БНТ трябва да се приведе в съответствие с правилата на държавните помощи.

На 30 октомври 2020 г. от пиар отдела на БНР съобщиха, че генералният директор на БНР Андон Балтаков е оттеглил подадената от него оставка.

Андон Балтаков беше избран за директор на БНР през януари 2020 г. след конкурс на СЕМ.
БТА