Селски кмет – осъден сам да си изпълнява присъдата?
Селски кмет – осъден сам да си изпълнява присъдата? / снимка: Радка Минчева

По дело за длъжностно престъпление кмет на разградско село бе осъден на пробация. Христо Карастоянов от Топчии най-вероятно сам ще си изпълнява присъдата, която е задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 6 месеца. В малките населени места осъдените на пробация се подписват в кметството.

През юни 2007 г. кметът на село Топчии Христо Карастоянов е съставил Удостоверение за наследство, което няколко месеца по-късно послужило на 48-годишен мъж от съседното село Раковски да получи, без да има право на това, движимо имущество на стойност 53 956,68 лв. Помогнали му още два документа с невярно съдържание, издадени от 38-годишна негова съселянка - младши специалист в тамошното кметство.

Жената и кметът на Топчии са подведени под съдебна отговорност за длъжностно престъпление – съставяне на официален документ, в който са удостоверени неверни обстоятелства. За мъжа от Раковски обвинението е за измама. И тримата се явяват с един и същ адвокат в Разградски окръжен съд и сключват споразумение с прокуратурата. Условна присъда от 3 години с изпитателен срок 5 години е наказанието за измамника, за двете длъжностни лица – пробация с две мерки - задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 6 месеца и задължителни периодични срещи с пробационен служител.

Юристи обясниха, че в малките населени места полагането на подписа при задължителната регистрация се извършва в съответните кметства, т.е. кметът Карастоянов вероятно сам ще си изпълнява присъдата.

Самият той отказа коментар по случая.

43-годишният Христо Карастоянов е трети мандат кмет на Топчии, на последните избори бе издигнат от коалиция "Обединени демократи", която включва десните партии в община Разград.

До този момент няма данни да е искано отстраняването му от поста. Според Закона за местното самоуправление и местната администрация кметски пълномощия се прекратяват предсрочно при влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер.