Село си нае частна охрана да ги пази от крадци
Село си нае частна охрана да ги пази от крадци / снимка: sxc.hu
Село си нае частна охрана да ги пази от крадци
69991
Село си нае частна охрана да ги пази от крадци
  • Село си нае частна охрана да ги пази от крадци

Любимешкото село Малко градище си нае частна охрана за да се пази от крадци. Да прибягнат до услугите на гардове са решили самите жители, след зачестяването на кражбите в селото. Това потвърди за Дарик кметът на селото Татяна Топалова.

„От както имаме денонощна физическа охрана набезите на крадците спряха”, сподели Топалова. Преди наемането на охранителите от селото е краден предимно тютюн и то в немалки количества. Много кражби са били извършени и на реколтата по време на гроздобера. От декември до днес обаче в селото няма регистрирана нито една кражба. Присъствието на гардове действа успокояващо и на самотно живеещите възрастни хора в крайните махали на селото, каза още кметицата.

На практика частната охрана излиза по 0,32 лв. дневно, на обитаема къща. Плащат си и собствениците на необитаемите къщи, като при тях цената е 15 лева на месец. Цената за охрана е изключително поносима, даже някои хора са си предплатили за пет месеца напред, уточни Татяна Топалова.
От охраняващата фирма споделиха пред Дарик, че от както пазят селото са предотвратили три взлома и предстои да сключат договори с още три околни села. Въпреки че първият месец са работили на загуба, от фирмата споделят, че се отговорни към задълженията си.

Стоян Ванчев, управител на хасковския клон на фирмата уточни пред Дарик, че хората му работят само с палки и белезници, нямат право дори на газово оръжие. При задържане на нарушител веднага сигнализират на полицията.

Новини от Хасково