Село Антон обяви осемдневен траур
Село Антон обяви осемдневен траур / снимка: БГНЕС

Осемдневен траур е обявен с решение на общинския съвет в село Антон, каза кметът на общината Стоян Гарчев. В читалищната сграда е оформен кът за поклонение пред паметта на загиналите в Охридското езеро на 5 септември осем жители на селото, допълни той.

Общинската администрация е взела решение да подпомогне финансово четирите деца на загинали при потъването на кораба "Илинден", обясни Гарчев. Ще има бъдат осигурени средства за първия учебен ден, а с помощта на учители и на общинската комисия за противодействие и превенция на противообществените прояви на малолетни и непълнолетни ще се осигури допълнителна педагогическа грижа за децата.

Съветниците от комисията по здравеопазване в общинския съвет в Антон ще разговарят с деветимата оцелели (от общо 17-те души от общината) при трагедията в Охридското езеро, като при нужда ще им бъде осигурена и психологическа помощ.

Ще обявим траур и в деня на погребението на загиналите в Охридското езеро четирима жители на Пирдоп, каза за БТА кметът на общината Антоанета Илиева.

Общинската администрация ще поеме всички разходи по погребението на удавилите се при потъването на кораба "Илинден" жители на Пирдоп. От общинския център за обществена подкрепа са готови да осигурят при нужда и психолози за оцелелите.

Ръководството на КНСБ също изрази своята съпричастност към голямата болка на близките и роднините на загиналите българи при трагичната злополука на Охридското езеро. Ръководството на Конфедерацията отправи своя апел към държавните институции да вземат необходимите мерки за борба със сивия сектор в транспортния и туристическия бранш като осигурят строг контрол при регистрацията и дейността на фирмите. Сдружение „Да запазим децата" с председател доц. д-р Желязко Христов е взело решение да подпомогне децата на загиналите с месечна стипендия за месеците, в които децата посещават училище, до навършване на пълнолетие, съобщиха от КНСБ.