Секретарят на Агенцията за българите в чужбина остава в ареста
Секретарят на Агенцията за българите в чужбина остава в ареста / снимкa: Sofia Photo Agency

Софийският градски съд /СГС/ определи мярка за неотклонение "задържане под стража" на главния секретар на Агенцията за българите в чужбина Стефан Николов.

Според прокуратурата, Николов е нареждал на подчинените си да приемат преписки на кандидатстващи за българско гражданство, които не са били обработвани по съответния ред. Така се е стигало до издаване на удостоверения без входящ номер, пише БТА. За добрите характеристични данни на Николов са написали Антон Дончев, Андрей Пантев, Великотърновският митрополит и професори от няколко университета.   

Адвокатите на Стефан Николов заявиха, че ще обжалват днешното решение на съда, като поясниха, че обвинението е за нарушаване на правилника за вътрешния ред в агенцията, който сам по себе си не е нормативна уредба и затова Николов не може да бъде наказан, а може да му се търси само дисциплинарна отговорност.

Пред съда Николов заяви, че когато е имал съмнения в документи, ги давал за проверка на ДАНС, а пред журналисти добави, че от седем години се борел с проблема да няма посредници при подаването на заявления за кандидатстване за българско гражданство.

Николов беше арестуван на 1 март и му бе повдигнато обвинение за престъпление по служба.