СДС поиска прокурори да дежурят в изборния ден
СДС поиска прокурори да дежурят в изборния ден / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
СДС поска да има дежурни прокурори в изборния ден, които веднага да реагират на опитите за купуване на гласове. Това стана ясно по верме на срещата на лидера ан СДС Пламен Юруков с главния прокур Борис Велчев.

Главният прокурор Борис Велчев е обещал в изборния ден в цялата страна да има засилени прокурорски дежурства, за да има готовност веднага да се образува проверка за купуването на гласове.


От СДС ще подготвят готови текстове на жалби, така че гражданите да могат веднага да подадат сигнала до прокурорите. Според Пламен Юруков много е важно това да осъществи превенция и да предотврати такива опити. От 5 града в страната вече има сигнали за опити за купуване на гласове, сред които са Видин и Кюстендил, съобщи Юруков, но отказа да назове кои партии купуват гласове.


От Видин сигналите са не само за опити за купуване на гласове в ромската махала, но и предприятия от работодатели към работници.

Лидерът на СДС обеща, когато провери сигналите, да назове партиите, които купуват гласове за изборите.

СДС няма притеснение, че някои от кандидатите на сините за кметове и общински съветници могат да се окажат доносници на Държавна сигурност, защото всичките те са подписали предварителна декларация, че не са сътрудничили.

Ако комисията по досиетата открие такива, СДС ще ги оттегли от изборите и ще остави тези селища без свой кандидати поради липса на време за замяната им, каза още Пламен Юруков.