СДС кани Борисов в разговорите за президент
СДС кани Борисов в разговорите за президент / netinfo

На среща следващия четвъртък на десните партии, в която ще участва и Бойко Борисов, СДС ще потърси максимално широка подкрепа за издигането на обща кандидат-президентска двойка Петър Стоянов - Димитър Абаджиев.

В декларация НИС на СДС обяви, че решението на сините да издигнат Петър Стоянов за президент е възможно само при осигуряването на максимално широка подкрепа от страна на партии, движения и граждани.

Кметът ще присъства на срещата на работната група на 22 юни като човек, който има пряко отношение с ГЕРБ, коментира заместник-председателят на СДС Владимир Кисьов. Той уточни, че Борисов няма да е постоянен участник в разговорите, а ще присъства понякога. Целта на срещата е да обсъди печелившата кандидатура на дясното. Идеята на сините била към разговорите да се включват и други формации като Съюза на репресираните и Новото време.

По повод поканата към столичния кмет Бойко Борисов да участва в срещата на десните в четвъртък от СДС заявиха, че този, който не желае разширяване на формата на срещите за общ десен кандидат, помага на Георги Първанов да спечели изборите.

Не познавам политик, който би се оттеглил от преговорите. Това би било пагубно за него, каза зам.-председателят на СДС Владимир Кисьов, запитан какви са очакванията на сините за реакцията на ДСБ след включването на Бойко Борисов в разговорите.

Не е ясно дали тъмносините ще участват в срещата, тъй като по-рано от ДСБ заявиха, че кандидатурата на Петър Стоянов не може да бъде подкрепена от техните избиратели, защото те не са убедени, че той може да обедини десните.

Зам.-председателят на ДСБ Веселин Методиев изрази готовност, ако има предварителни избори за общ кандидат-президент, той да се яви на тях срещу лидера на СДС.

Няма време за предварителни избори, заявиха обаче от синята централа. По време на световно първенство по футбол и летни отпуски няма как да правим подобно нещо, категоричен беше Владимир Кисьов.

Демократическата партия ще замрази участието си в преговорите за десен кандидат-президент, ако в разговорите бъде включен столичният кмет Бойко Борисов и ако ВМРО не бъде извадено от формата на преговорите. Това заяви за Дарик радио председателят на ДП Александър Праматарски.

Праматарски коментира решението на СДС да покани Бойко Борисов в разговорите на работната група на десните в четвъртък за издигането на общ президент. Лидерът на Демократическата партия съобщи, че на заседание на ръководството на формацията му днес е взето решение ДП да поиска изваждането на ВМРО от разговорите, заради информациите свързани с агентурното минало на Красимир Каракачанов. Ако това не бъде подкрепено от останалите партии, ще замразим участието си в тези преговори, категоричен беше Праматарски.

Категорично сме против разширяването на формата на разговори за десен кандидат-президент – мястото на Бойко Борисов не е в този формат, заяви още Александър Праматарски. Той нарече голяма политическа грешка решението на СДС да покани Борисов в разговорите на десните. СДС се държи доста нахално, като сам определя кой да участва и кой да не участва в разговорите, репликира още Праматарски. Според него знаейки позицията на ДП срещу разширяването на формата, сините целели може би точно това – хората на Праматарски да напуснат преговорите.

В четвъртък от ДП щели да съобщят позицията си на срещата на работната група на десните.

Срещу разширяването на формата на разговорите до момента са се обявили още ДСБ и БЗНС-НС. От двете формации все още не са обявили официалната си позиция и дали ще участват в разговорите с Бойко Борисов.