Сдружението на Кунгюн сепаратистко
Сдружението на Кунгюн сепаратистко / netinfo

Пловдивският апелативен съд отказа регистрация на Националното турско обединение на Мендерес Кунгюн, с което потвърди решението на окръжните магистрати.

Формацията не може да бъде вписана като сдружение с нестопанска цел, защото в устава й са формулирани цели с политическа насоченост, присъщи на партиите, които се регистрират по друг ред и закон, пише в мотивите към решението на съда.

Смущаващо е и наименованието на сдружението на Мендерес Кунгюн, коментира пред Дарик председателят на Апелативния съд Радка Петрова. Тя посочи, че то въвежда в заблуждение за наличието на турска нация в България. Така се нарушава чл.7, ал.2 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел, макар според устава си сдружението да представя като свои основни цели интеграцията на турско-мюсюлманската общност в българското общество и противодействие чрез мирни средства на агресивните прояви на етнонационалистическите формации, подчерта съдия Петрова.

Преди месеци в декларация до парламента и посланиците на всички европейски държави у нас Кунгюн поиска признаване на турско национално малцинство чрез промяна в Конституцията.