Сбогуваме се с патриарх Максим
Сбогуваме се с патриарх Максим / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Под звуците на траурни камбани в църквата "Св. Неделя" хиляди миряни си вземат последно сбогом с патриарха на Българската православна църква Максим.

Потокът от прииждащи да се сбогуват с Негово светейшество е огромен. Още в 07.00 часа сутринта хората чакаха, за да влязат в църквата, а колоната от хора стигаше до Богословския факултет на Софийския университет. Официално началото на церемонията бе коригирано късно снощи от Софийската митрополия, като службата започна в 08.00, а не в 09.00 часа, както бе оповестено по-рано.

Ковчегът с тялото на патриарха е положен на подиум в центъра на църквата "Света Неделя". Около него стоят четирима духовници и четирима гвардейци. На главата на Негово светейшество е поставена патриаршеската му корона, а в ръцете му - кръст и здравец. В краката на патриарха са положени патриаршеските му одежди и патриаршеското було.

Хора и църковни служители търпеливо чакат своя ред да се поклонят и да целунат за последен път ръката на Дядо Максим. Церемонията протича при затегнати мерки за сигурност и засилено полицейско присъствие. Десетки полицаи охраняват както района около храма, така и самото поклонение. Улиците около църквата „Света Неделя" са затворени за движение.

Заупокойната света литургия в храма беше отслужена от Пловдивския митрополит Николай.

Човек, който много и истински обича хората. Човек, който до последно ги подкрепяше във вярата им, така определиха поклонниците Максим. Винаги ни посрещаше с блага усмивка и ни благославяше, разказа през сълзи жена, която е работила 17 години в църковния хор на храм-паметника „Александър Невски".

Като ангел на Светата ни църква го определиха духовниците. За поклонението на българския патриарх в София пристигна и Вселенският патриарх Вартоломей Първи. Това е четвъртото му посещение в България.

Да се поклонят пред главата на българската православна църква дойдоха и премиерът Бойко Борисов, министри и депутати.

До 17.00 часа днес хората ще могат да се простят с българския патриарх.

9 ноември, петък, е обявен за Ден на Национален траур, в който държавата ще почете паметта на патриарх Максим. В петък са опелото и погребението на патриарха.

Сбогуваме се с патриарх Максим
netinfo

В събота ще има заседание на Светия синод, на което се очаква да бъде избран наместник-председател на Българската православна църква, съобщи Емил Велинов - директор на Дирекцията "Вероизповедания" на Министерския съвет. Той уточни, че заседанието ще се ръководи от Великотърновския митрополит Григорий, като най-старшия член на намаления състав на Светия синод.

Според устава на БПЦ до седем дни от кончината на патриарх Максим трябва да бъде избран наместник-председател на Светия синод, който трябва до четири месеца да организира избирането на нов патриарх.

По повод на коментарите дали е възможна промяна на устава на БПЦ, за да може и Пловдивският митрополит Николай да участва в избор на нов патриарх, тъй като е на 43 години, а се изисква митрополитите да са навършили 50 години, Велинов каза, че е "възможно да има вратички за промяна на устава, но дали ще бъде направена тази промяна, не мога да отговоря". Такава промяна в устава може да се направи на църковен събор или чрез синодална наредба, предположи директорът на дирекцията "Вероизповедания".

Патриарх Максим почина във вторник в болницата "Лозенец" в София на 98 години. Негово светейшество ръководи Българската православна църква 41 години.

Сбогуваме се с патриарх Максим
netinfo