Сатанизирането на БГ лекаря нанасяло големи поражения на здравната ни система
Сатанизирането на БГ лекаря нанасяло големи поражения на здравната ни система / БГНЕС
Сатанизирането на БГ лекаря нанасяло големи поражения на здравната ни система
67792
Сатанизирането на БГ лекаря нанасяло големи поражения на здравната ни система
  • Сатанизирането на БГ лекаря нанасяло големи поражения на здравната ни система

Сатанизирането на образа на българския лекар е едно от нещата, които нанасят най-големи поражения с непредвидими последици на родната здравна система. Мнението изрази председателят на Здравната комисия в парламента д-р Нигяр Джафер по време на конференция, посветена на Националната здравна стратегия 2014 - 2020.

Според Джафер основните характеристики на здравеопазването ни са непоследователност, непредвидимост и задълбочаващи се дисбаланси. Независимо, че няма друг сектор в обществено-политическия живот с толкова много национални програми и стратегии, факт е, че е налице неефективност и неефикасност при употребата на финансовия ресурс, смята още експертът.

Отрицателните характеристики на здравеопазването са се задълбочили, вследствие на усилията на не едно или две правителства, допълни Нигяр Джафер: „Детска смъртност над средноевропейските нива, челна позиция по отношение на смъртност и заболеваемост от сърдечносъдови заболявания и демографски показатели, които се влошават. В този смисъл предлаганият ни документ, който ще касае следващия оперативен период - 2014 - 2020 година, е много важен и трябва да даде посоката, трябва да посочи целта, ако може".

Според Джафер приоритетите в следващите години трябва да са насочени към спешната помощ, детското здравеопазване и единната информационна система: „Ние сме готови да направим, да напишем, да обсъдим специален раздел в Закона за здравето, така както беше направен по подобие на цифровизацията - в какви срокове това трябва да се случи и това да бъде вече факт с всички атрибути на това електронно здравеопазване - електронно досие, електронна карта, електронна рецепта, която би спестила близо 20 процента от разходите, електронно направление и т.н".

Хората, които работят в Здравната система, трябва да имат достойно заплащане, сигурност и уважение към труда, който полагат, добави Джафер, която посочи и човешките ресурси като още един от приоритетите в здравеопазването.