САЩ дават 5,5 млн. долара за ядрения реактор на БАН
САЩ дават 5,5 млн. долара за ядрения реактор на БАН / снимка: БГНЕС

Кабинетът одобри проектоспоразумение между България и САЩ за предоставяне на финансова и техническа помощ за целите на ядреното неразпространение. Според документа американският Департамент по енергетика ще осигури помощ на страната ни за износа до Русия на отработено ядрено гориво от изследователския реактор на Института за ядрени изследвания и ядрена енергия към БАН.

Парите са предназначени за подобряване на безопасността на реакторната система и повишаване на сигурността на реакторната площадка и складираните на обекта ядрени материали.

Междувременно МС реши фонд "Научни изследвания" да стане второстепенен разпоредител на бюджетни средства към министъра на образованието и науката. В новата структура ще работят 10 служители, които ще трябва да одобряват различни проекти в сферата на научните изследвания.

Предприетата стъпка е в изпълнение на един от приоритетите на актуализираната управленска програма на кабинета - образование и обучение за изграждане на икономика на знанието, съобщават от правителствената информационна служба.