САС с втори опит да даде ход на делото срещу Виолета Николова
САС с втори опит да даде ход на делото срещу Виолета Николова / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Софийски апелативен съд (САС) ще направи втори опит да даде ход на делото срещу бившата шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова. За днес е насрочено заседание по делото.

На 21 февруари в САС бе регистриран един фалстарт на делото. Причината за това бе, че не се явиха защитници на Николова. Тя самата също не беше в залата, но нейното явяване на втора инстанция не е задължително.

Делото стигна до този съд, след като първата инстанция, Софийският градски съд (СГС), осъди Николова на 5 години затвор. На 17 октомври миналата година СГС я призна за виновна за това, че през 2011 година като длъжностно лице - изпълнителен директор на Агенцията по вписванията, е нарушила служебните си задължения и е присвоила сумата от 53 000 лева, поверени й да ги управлява. Съдът лиши Виолета Николова и от правото да заема държавна или обществена длъжност, както и от правото да упражнява юридическа професия за срок от 3 години.

Тогава градският съд я оправда по второто й повдигнато обвинение, за това, че заедно с друга подсъдима - Райна Иванова (директор на дирекцията "Административно правно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността" при Агенцията по вписванията) - на 29 декември 2011 година са написали писмо до Министерството на правосъдието, в което удостоверили неверни обстоятелства. Двете написали, че "за месеците септември и октомври 2011 г. Виолета Николова не е получила средства за материално стимулиране към месечното си възнаграждение". Целта е била да бъде използван този документ пред заместник-министъра на правосъдието, като доказателство за тези обстоятелства.

Съдебният състав с председател съдия Десислав Любомиров оправда преди четири месеца изцяло Райна Иванова, но осъди третото подсъдимо лице - Тотка Стоилова, която е финансов контрольор в Агенцията по вписванията, на 2 години условно лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. Съдът й наложи и глоба от 3000 лева. Според съда и според прокуратурата тя не е упражнила достатъчен контрол върху работата на Николова.