Санкции за авиопревозвачи, ако не предоставят данни, искани от МВР
Санкции за авиопревозвачи, ако не предоставят данни, искани от МВР / netinfo

За подобряване на граничния контрол и борбата с нелегалната имиграция, въздушните превозвачи, които транспортират пътници към територията на България, са длъжни при поискване от страна на дирекция "Гранична полиция" да предоставят информация за своите пътници. Това съобщи правителствената информационна служба след заседанието на кабинета, на което беше прието допълнение в Закона за чужденците в България.

Информацията може да бъде например за вида и номера на използвания документ за пътуване, за гражданство, дата на раждане и пълно име на пътника, граничен контролно-пропускателен пункт на влизане в страната, вид и код на транспорт, дата и час на пристигане и заминаване, общ брой на превозваните пътници за конкретното пътуване, началното място на тръгване.

По този начин нашето законодателство отговаря на изискванията на европейска директива от 2004 година относно задължението на превозвачите да съобщават данни за пътниците.

Директивата обвързва държавите от ЕС да предприемат необходимото, за да наложат санкции на превозвачите, които не са предали данните, или са предали непълни или неточни данни, както и да предприемат необходимите мерки, за да гарантират, че тези санкции са ефективни, съответстващи и възпиращи.

Одобрените от правителството промени на закона предвиждат глоба или имуществена санкция за превозвачите в размер от 6000 до 10 000 лева за всяко пътуване.