Самоубилият се Чочо имал пет разрешителни за оръжия
Самоубилият се Чочо имал пет разрешителни за оръжия / Sofia Photo Agency
Самоубилият се Чочо имал пет разрешителни за оръжия
50352
Самоубилият се Чочо имал пет разрешителни за оръжия
  • Самоубилият се Чочо имал пет разрешителни за оръжия

Стойчо Стоев - Чочо е имал пет разрешителни за оръжие, но апартаментът му не е бил претърсен преди огледа, при който заподозреният за убийството на Миросвала от Перник се самоуби. Това стана ясно по време на заседание на временната анкетна комисия към парламента, която проучва фактите и обстоятелствата по последните случаи на полицейско насилите. На него бяха изслушани служители на ГДБОП, Охранителна полиция, както и директорът на Областната дирекция на МВР в Перник Валентин Димитров. Те признаха, че има пропуски при конвоирането на Чочо и са подценили ситуацията. След заседанието Ципов заяви, че ще се предприемат стъпки за законови промени в Закона за оръжията, боеприпасите и пиротехническите изделия без обаче да конкретизира какви.

По време на изслушването стана ясно, че от 2003 година насам на Чочо са издадени пет разрешителни за оръжия. Така Стойчо Стоев се е сдобил с две карабини, ловна пушка и два пистолета. През годините Чочо е разпродал част от тях и до последно е разполагал само с ловна пушка и Глог, с който се е самоубил. Директор на областната дирекция на МВР Валентин Димитров обясни, че първото искане на Чочо за разрешително не е било одобрено, защото тогава срещу него се е водило досъдебно производство за нанасяне на телесна повреда. То обаче е било прекратено след като не е доказано. По-късно към Стоев има обвинение за палеж на кола и са му отнети оръжията. Съдът обаче го оправдава: „Въпросното лице прави всички необходими постъпки за заличаване на полицейската регистрация, която му е направена във връзка със задържането и лежането в следствения арест и през 2010 г. след заповед за снемане на полицейската регистрация е заличена абсолютно всякаква регистрация за него и той не се води криминално проявен".

Председателят на комисията Красимир Ципов обясни, че при изслушванията до момента не е повдигнат въпросът как Чочо е заредил пистолета, с който се е самоубил: „В момента, в който Стойчо се е отклонил, казвайки, че отива до тоалетната, в рамките на няколко секунди, без да чуе отключване на каса, без да се чуе зареждане на пистолет е последвал изстрелът".

Ципов допълни, че според другата информация, с която разполагат досега, кабелите на СОТ-а, който се е включил при влизането в дома на Чочо, са прерязани от един от полицаите. Това обаче се разминава с твърденията на окръжния прокурор на Перник Пламен Найденов, който малко след инцидента твърдеше, че Чочо сам е прерязал кабелите. След това напомняне Ципов се коригира, че Стоев и полицаят заедно са рязали кабелите.

По време на изслушването служителите на МВР заявиха, че нямат информация за трети отпечатък върху писмото на Мирослава. От комисията обясниха пред Дарик, че третият отпечатък е на човека, открил писмото и той няма отношение към отвличането и убийството на момичето.