Самолетът на Борисов кацна принудително в София заради технически проблем
Самолетът на Борисов кацна принудително в София заради технически проблем / снимка: БГНЕС

Правителственият „Фалкон" с премиера Бойко Борисов на борда се приземи принудително на Летище-София. Заради технически проблем се наложи машината да се върне обратно, като преди това над час кръжа над столицата, за да изразходи горивото.

Борисов летеше за Брюксел за участие в заседанието на Европейския съвет.

Екип от Швейцария ще проверява причините за аварията на Фалкона

Предварителните данни показват, че малко след излитането на самолета се е появил технически проблем, който не е позволил да се затвори левият колесник на машината. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на извънреден брифинг във връзка с инцидента.

Екипажът на самолета е уведомил министър-председателя Бойко Борисов за ситуацията и е започнал да извършва необходимите облитания, за да бъде изразходено част от горивото, както и да бъде огледано внимателно състоянието на всички колесници.

Министър Ивайло Московски подчерта, че след преминаването на тази задължителна процедура е дадено разрешение за кацане, което е извършено нормално, а не аварийно.

Самолетът на Борисов кацна принудително в София заради технически проблем
netinfo

Московски каза още, че са взети необходимите мерки от всички институции, имащи отношение със случая.

Самолетът е запечатан и поставен под охрана, като в четвъртък след пристигането на екип от швейцарската компания, имаща договор за поддръжка на самолета, ще бъдат изработени експертизи и доклади за причините, довели до ситуацията, добави още министър Московски.

Българската делегация и премиерът Бойко Борисов отпътува за Брюксел с другия правителствен самолет - „Ербъс".