Само ДПС иска депутатите да са лобисти
Само ДПС иска депутатите да са лобисти / netinfo

Депутатите да не могат да извършват лобистка дейност по време на мандата си, както и година след изтичането му. Това предвижда проектозакон за публичност на лобистката дейност, който беше представен от Борислав Цеков, секретар на омбудсмана на Република България, по време на обществена дискусия „Необходимост от прозрачност при осъществяването на лобистка дейност”.

От другите два варианта на проектозакон само този на депутатът от ДПС Камен Костадинов позволява на народни представители да бъдат лобисти.

Борислав Цеков представи вариант на проектозакон за лобистката дейност, който е разработен от специален Граждански консултативен съвет, в който влизат и няколко неправителствени организации. Освен забрана депутатите да са лобисти, текстовете предвиждат институциите да са задължени да изготвят регистрите на лицата или организациите, които искат да извършват такава дейност.

Държавният орган е длъжен да оповести това и заедно с това да предостави достъп на широката общественост до предложенията, които те правят, каза Цеков.

Ако е предложение по законопроект, образно казано, „Организацията за защита на пчелите майки”, какво и по кои текстове те предлагат и в това няма нищо лошо, напротив, коментира Борислав Цеков.

Авторите на законопроекта предвиждат още въвеждане на задължителен механизъм за деклариране на финансов интерес от страна на депутат, както и парламентът да поддържа специален регистър на всички сътрудници на депутатите. „Възприели сме европейския вариант за регулиране на лобистката дейност, при който институциите, а не лобистите, са длъжни да декларират прозрачност при вземането на решенията”, обясни Борислав Цеков.