Симеон Сакскобургготски
Симеон Сакскобургготски / БГНЕС
Бившият премиер Симеон Сакскобургготски заяви, че се чувства омерзен след решението на Софийския градски съд дворецът „Врана“ да бъде държавна собственост. „Колко би било грозно да ме принудят, и то при една демократична България, към второ изгнание”, допълни Сакскобургготски. На първа инстанция Софийският градски съд реши, че дворецът „Врана” е собственост на държавата, а не на Сакскобургготски. В  началото на септември адвокатите на царското семейство ще внесат жалбата срещу това съдебно решение в Апелативния съд в София.

Съдът: Дворецът „Врана“ е собственост на държавата
 
Симеон Сакскобургготски заяви, че частната собственост е нещо неприкосновено. Той допълни, че се чувства омерзен от решението дворецът „Врана“ да бъде държавна собственост, а не имот на царското семейство:
 
„Има един момент, в който си мислех колко би било грозно да ме принудят и то при една демократична България към второ изгнание. Не очаквах. Сега, идвайки насам си мислех колко години - 75 вече, смея да кажа и жена ми е свидетел, съм полагал усилия да поддържаме и духа, и всичко на българщината в чужбина по време на изгнанието. Частната собственост е нещо, което е неприкосновено. Второ, хората, които са се заели да ме тормозят по този систематичен начин, може би не знаят как сме били възпитавани родителите ми и дедите ми въобще“, коментира той.

Сакскобургготски на панихида за годишнината от смъртта на цар Борис Трети
 
Симеон Сакскобургготски присъства на панихида по повод 75-ата годишнина от кончината на цар Борис III в Рилския манастир. Той заяви, че и до ден днешен не е направено нищо, за да се установи къде са мощите на Негово Величество цар Борис III и обяснението за това според него е липсата на историческа памет и интерес.