Сакскобургготски с призив „да сменим чипа” за домашното насилие
Сакскобургготски с призив „да сменим чипа” за домашното насилие / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

„Да сменим чипа” и да преосмислим отношението си към домашното насилие като проблем единствено на семейството, призовава бившият премиер Симеон Сакскобургготски в своя позиция, публикувана на официалния му сайт. След като бяха изнесени данни за търпимостта на българите към „възпитанието с шамари”, Сакскобургготски си послужи повторно с израза за чипа, този път за да призове „да се говори на открит глас” по проблемите с домашното насилие. Както и да се отнасяме към него като към престъпление, каквото то всъщност е. 

Според бившия премиер „често органите на властта си прехвърлят отговорността, винят недостатъчно строгите закони и предприемат нови мерки за по-голям контрол над една или друга обществена прослойка”. Той обаче предупреждава, че само строгите закони и мерки няма да приключат магически с агресията в живота ни.

„Вината е на обществото като цяло. Децата ни имитират поведенчески модели, търсят „герои”, на които да подражават, и ако вкъщи „героят” е насилник или липсва въобще образът на родителя, няма защо да ни учудват резултатите”, посочва още бившият премиер, който е баща на пет деца и дядо на 11 внуци.

Децата ни имитират поведенчески модели, търсят „герои”, на които да подражават, и ако вкъщи „героят” е насилник или липсва въобще образът на родителя, няма защо да ни учудват резултатите

- Симеон Сакскобургготски

Не само строгите закони и мерки магически ще приключат с агресията в живота ни. От голямо значение е и обществената търпимост към определен тип насилие, посочва Сакскобургготски. Според когото все още битовото насилие се приема като проблем на семейството и често то е прикривано и отричано. „Тук отново става дума за смяна на чипа и на модела на поведение, с който сме свикнали. А смяната на чипа започва от осмислянето на темата като наистина важна”, пише бившият премиер и подчертава ролята на медиите, които биха подпомогнали за промяна на отношението към агресията.

„Трябва да положим усилия, за да покажем на децата си, че духовното развитие на личността е също толкова важно, ако и не и по-важно от материалното благополучие, да им покажем да бъдат толерантни към различния от тях, да им покажем, че е важен екипът и общността, да уважават чуждите мнения и идеи, свободно да изразяват своите мисли, да решават конфликтите с диалог, да се научат да не съдят другите”, пише още Симеон Сакскобургготски в статията си.

Позицията му е поместена в сайта вчера - денят, в който най-малкият внук на Сакскобургготски - Симеон Хасан, навърши пет години и отпразнува рождения си ден с баба си и дядо си в Двореца Врана.