Сакскобургготски: Патриарх Максим се грижеше за опазването на духовността
Сакскобургготски: Патриарх Максим се грижеше за опазването на духовността / Sofia Photo Agency, архив

Симеон Сакскобургготски изпрати съболезнователно писмо до Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий и членовете на Светия Синод на БПЦ по повод кончината на Негово Светейшество Патриарх Максим.

"Ваши Високопреосвещенства, с голямо прискърбие ви изпращам искрените си съболезнования по повод непрежалимата загуба, която преживява нашата Църква и целия български народ. Патриарх Максим бе пример за всички ни със своята смиреност, скромност и търпение, силна и непоколебима вяра, която го водеше през трудните за българското православие години. С мъдрост и далновидност съхрани единството на Църквата и защити нейната независимост. През дългия период на изгнаничество, за мен, като дълбоко вярващ, патриаршеската институция и единството на Църквата ни бяха и са неприкосновени духовни устои, които не трябва да бъдат ползвани за политически цели. Това свое убеждение съм изразил още през 1965г. когато отказах да подкрепя създаването на алтернативна българска църква в чужбина.

След време, вече в Родината, наблюдавах протичащия в лоното на нашата църква процес на разкол, както и ключовата роля на Негово Светейшество за преодоляването му. Няма по-голяма болка за един християнин от това да види църквата си разединена и противопоставена. Искрено се възхищавах от силата на духа му и твърдата убеденост, с която отстояваше целостта на църковната институция, както и от благостта и добротата в личните ни срещи. Верен на православните и исторически традиции Патриарх Максим се грижеше за опазването на духовността на нацията и съхраняване на изконните ни ценности! Вечна и блажена да бъде светлата му памет!"