Сакскобургготски: Имаме потенциал да сме част от бъдещето управление
Сакскобургготски: Имаме потенциал да сме част от бъдещето управление / снимка: БГНЕС

Симеон Сакскобургготски ще остане лидер на НДСВ, но името на партията ще бъде променено. Това прогнозира в „Седмицата” на Дарик вицепремиерът и министър на държавната администрация Николай Василев в пряко включване от започналия в Габрово конгрес на жълтата партия.

НДСВ има волята и потенциала да бъде част от бъдещето управление, каза в приветственото си слово за откриването на Четвъртия конгрес на партията Симеон Сакскобургготски.

Днешният форум трябва да даде ясен знак, че НДСВ има волята и потенциала да бъде част от бъдещето управление. Конгресът има дългосрочен смисъл, ако отчете новите реалности, ако набележи стъпките за развитието оттук нататък при актуалните обществено-политически условия – каза още в словото си Сакскобургготски.

Той подчерта в приветствието си приноса на НДСВ за модернизацията на страната. „Най-трудната задача обаче е веднъж постигнатото да бъде отстоявано търпеливо и последователно. Необходимостта от политическа стабилност и дългосрочна предсказуаемост са решаващи за близкото бъдеще на страната. Това е основата на нашето участие в сегашното коалиционно управление", каза Сакскобургготски и изрази своето безпокойство от задаването на нови опасности - безогледен популизъм, площаден национализъм, изборна търговия.

Лидерът на партията отчете, че скоростта, с която се провеждат реформите и модернизацията на страната в момента, не е онази, която е необходима, за да ни изведе малко по-бързо напред. Сакскобургготски призна, че корупцията, не само на високите нива, се оказва един от най-тежките проблеми, с които обществото не успява да се справи.

„Нека това не се приема като персонална критика към един или друг управленец или коалиционен партньор. Държавният подход изисква трезва и безпристрастна оценка на слабостите, за да се набележат и приложат необходимите мерки за тяхното преодоляване. НДСВ няма да се оттегли от своята отговорност, но и няма да приеме да му се приписват чужди грехове", каза още Саккскобулгготски.

В прикачения звуков файл чуйте думите на министър Василев пред Дарик