Сакскобургготски: Да поискаме помощ от другите страни членки
Сакскобургготски: Да поискаме помощ от другите страни членки / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Лидерите на управляващата коалиция се обявиха за предприемане на ефективни мерки с дългосрочен ефект при преодоляването на критиките в докладите на Европейската комисия. Това съобщи правителствената информационна служба след началото на разширеното заседание на тройната коалиция в Банско.

Докладите на Европейската комисия са обективни и показват достатъчно ясно затрудненията, които страната ни среща в процеса на реалното й интегриране в Европейския съюз. Такава оценка са дали лидерите на политическите партии от управляващата коалиция в началото на заседанието.

„Трябва ясно да покажем амбицията си да реагираме адекватно по всички слабости в доклада и с енергични мерки, които да доведат до конкретни резултати”, е заявил министър-председателят Сергей Станишев. „Без резултати думите се обезценяват”, подчертал премиерът. Според него е необходим сериозен разговор и със съдебните институции, които са основен фактор в този процес.

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски е посочил, че приема критиките от Брюксел като начин да се помогне на България. Той отбелязал три основни проблема, които представители на европейските институции са очертали пред него – недостатъците при усвояването на еврофондовете, купуването на гласове и изтичането на конфиденциална информация. „Това води до разклащане на доверието към нас, а доверието между партньори е от ключово значение”, подчертал Симеон Сакскобургготски. Той смята за уместно България да поиска съдействие от страните членки, обвързани с договор за доверие помежду си.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган е подкрепил оценката, че критиките са форма на указание, на наставление за движение в правилната посока. Той посочил, че Европейската комисия има изострени очаквания към България и е необходима повече самокритичност, за да бъде направена по-обективна оценка. Според него основният проблем е с усвояването на еврофондовете.

Както Дарик радио вече съобщи заседанието на управляващата коалиция, в което участват членовете на Министерския съвет, ръководствата на трите партии, на парламентарните групи и парламентарните комисии от управляващото мнозинство и евродепутати, започна с анализ на вицепремиера Меглена Плугчиева по доклада на ЕК за еврофондовете и на министрите Миглена Тачева и Михаил Миков по доклада, оценяващ състоянието в областта на правосъдието и вътрешните работи.