По думите ѝ речта на ген. Мутафчийски е подействала мобилизиращо на българските граждани
"Тези решения трябва да бъдат вземани по препоръка на Националния щаб. При силна мобилизация на обществото и при спазване на съответната дисциплина, мерките могат да не бъдат най-строгите", заяви в ефира на "Здравей, България" министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по отношение на дали не трябва да бъде наложена пълна карантина на страната.

"Виждате, че речта на Мутафчийски, която действително беше много силна, подейства мобилизиращо на обществото. Може би хората все още не осъзнават колко сериозно е положението. Същевременно е добре да казваме и това, че независимо от разрастващите се мащаби на болни хора, имаме 93%, които оздравяват. Дори и при рисковите възрасти имаме хора, които оздравяват", обясни тя.

9-годишно дете е с коронавирус

"Близо 43 500 са хората, които в момента получават услугата "Домашен социален патронаж". В следващите 3 дни общините ще получат допълнителен финансов ресурс от 20 млн. лева, за да разширят тази услуга за хората с увреждания и хората, които са под карантина. Общините организират тази дейност", заяви още Сачева.

Вътрешният министър: 400 души в страната са под карантина

По отношение на мораториум върху битовите сметки, Сачева заяви, че е прекалено рано да бъдат вземани подобни драстични мерки. Освен това трябва да се потърси добър баланс между какво трябва да получи държавният бюджет, за да бъде разпределено впоследствие на хората. Тя уточни, че правителството е готово да взима динамични решения.

В петък 26 души са пуснали заявления да излязат на трудовата борса, а днес ще има по-подробни разчети.
 
NOVA