/ БГНЕС
Социалният министър Деница Сачева съобщи пред медиите в МС, че е изискала доклад по случая с убитата в Галиче Андреа, тъй като момичето живеело само.

"Но не бих искала отново да говорим и да търсим вина някъде, защото, се съгласете, че социалните работници не могат да знаят във всеки един момент кой български гражданин напуска страната и оставя своите деца. Кампанията за демонизиране на работата на социалните работници понякога ги кара да се притесняват да извършват служебните си задължения. Всичко, което прекрачва определени граници, рано или късно започва да бъде във вреда на обществото и обществените интереси", заключи тя.

Отговорността за това, че хора са останали без лични асистенти, била на БСП и на Мая Манолова, тъй като те настоявали да се приеме законът набързо. Така отговори на критиките на червените социалният министър Деница Сачева, след като соцдепутатът Георги Гьоков обвини управляващите, че са проявили безхаберие.

Разработват програма за грижа в домашна среда за останалите без личен асистент

"Това, което се случва в момента, се случва вследствие на Закона за личната помощ, един закон, който беше приет под натиск, чийто инициатор беше г-жа Мая Манолова, да се приемат набързо текстове, по които имаше редица отрицателни становища, в това число и от Министерство на финансите, и от Министерството на труда и социалната политика, включително и от Агенцията за социалното подпомагане. Законопроектът за личната помощ беше внесен от Корнелия Нинова, впоследствие имаше още един законопроект, който беше внесен от „Воля“. Така че това, което се случва в момента, всъщност е резултат от това да приемаме едно законодателство набързо, под натиск, само заради цели, които очевидно не са свързани с това да бъде приет закон, който е справедлив и устойчив", отвърна задочно Сачева.

Тя отново обобщи, че 13 000 души са изключени и вече нямат възможност да ползват личен асистент, тъй като в новия закон от 1 януари право на такава помощ имат само хората с над 90% увреждане. Министерството обаче разработило програма за грижи в домашна среда, която се очаква да бъде приета до края на месеца и ще осигури още 4 800 асистенти, разкри Сачева.

Омбудсманът: Хиляди хора с увреждания са без личен асистент