С тържествен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в Катедрален храм „Света Богородица" в Пловдив започна честването на 137-та годишнина от Съединението на България и празник на града.

БГНЕС

В словото си митрополитът посочи, че ако преди омразата е била насаждана и нагнетявана по-скоро по принцип, то през последните две години тя вече добива персонифицирани черти. Сега конкретни групи хора биват призовавани да мразят конкретни други групи хора - младите да мразят старите, слушащите един вид музика да мразят слушащите друг вид музика, отбеляза духовникът. По думите му омразата на политическа основа граничи с истерия. Имам чувството, че се връщаме във времената на испанската инквизиция, каза митрополитът. 

БГНЕС

Заупокойна молитва бе отслужена пред паметника на Гаврил Кръстевич в двора на катедралния храм. Бяха положени венци и цветя пред паметника на Захарий Стоянов в Дондуковата градина и пред паметна плоча на майор Райчо Николов.

БГНЕС

Програмата продължава в 19:00 часа на площад „Централен" с възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет „Родолюбие". Комитетът ще пресъздаде момента, в който Съединението става факт, след серия от бунтове и срещата на голямоконарската чета на Чардафон с хората на генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. По традиция ще бъде прочетена и прокламацията за Съединението.

Тържествена заря-проверка ще започне в 20:30 часа с военна церемония. Официални слова ще бъдат произнесени от кмета на града Здравко Димитров и президента Румен Радев.