С пари от здравните ни вноски ще се заплаща и част от спешната помощ?
С пари от здравните ни вноски ще се заплаща и част от спешната помощ? / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
С пари от здравните ни вноски ще се заплаща и част от спешната помощ?
46562
С пари от здравните ни вноски ще се заплаща и част от спешната помощ?
  • С пари от здравните ни вноски ще се заплаща и част от спешната помощ?

През следващата година с пари от здравните вноски на българите ще се заплаща и част от спешната помощ. Това предвижда проектобюджетът на НЗОК и Министерство на здравеопазването за 2012 г. Така здравноосигурените граждани ще плащат за лечението по спешност и на тези, които не си внасят здравните вноски, поясни за Дарик д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. По последни данни здравнонеосигурените българи са около 1,3 милиона души.

100 млн. лева от парите, които ще отидат в здравната каса от вноските на българите ще бъдат прехвърлени към Министерство на здравеопазването. Така бюджетът за ведомството ще се увеличи с около 10 млн. лева, обясни здравният министър д-р Стефан Константинов. „И парите, които ще получим малко повече в здравното министерство ще бъдат предназначени най-вече за подобряване на спешната помощ”, каза той.

Ползването на здравни вноски за спешна помощ е в нарушение на закона за здравното осигуряване, защото от тези средства ще се възползват и хора, които не се осигуряват здравно, заяви д-р Стойчо Кацаров. „Трябва да се има предвид, че отнемайки пари от Здравната каса, всъщност се ограничава обема на услуги, който ще ползват хората, които плащат здравни вноски. Например, вместо да получат определен брой направления за консултация и преглед, те ще бъдат по-малко, защото с тези пари се е финансирало нещо друго, като спешната помощ”, заяви той.

През 2012 г. предвидените средства за изследвания и прегледи при специалисти ще са същите като през тази година. Първоначално бяха заложени около 9 млн. по-малко припомни здравният министър. „Парите за извънболнична помощ, т.е. за личните лекари, за специалистите, за медицински изследвания няма да се намаляват и няма да бъдат по-малко от миналогодишните”, каза министърът.

Според д-р Кацаров това означава, че и през следващата година в края на месеца личният ни лекар може да ни откаже направление, заради недостатъчният им брой. „Това не е добра новина за здравната система, защото води след себе си продължаване на влошаване качеството на медицинските услуги.